A melegházasságok legalizálása után az USA-ban már egyházi keretek között mondhatják ki az „igent” az azonos neműek.
 
A washingtoni Nemzeti Katedrális szokott helyet adni a nemzeti gyászeseményekhez, de az elnöki beiktatáshoz kapcsolódó egyházi szertartásoknak is. Hamarosan pedig már melegházasságokra is adnak itt áldást. 

A katedrális vezetői tegnap bocsájtottak ki a nyilatkozatot, mely szerint a püspöki gyülekezetek közül elsőként ők vállalják be, hogy összeadnak azonos nemű párokat. Ezzel egyházilag elfogadottnak tekintik a meleg, leszbikus, biszexuális és transzszexuális kapcsolatokat is.



Mivel ez az Egyesült Államok legjelentősebb temploma, a tény hatalmas horderejű. A 106 éves katedrális régóta spirituális a hívők központja, itt adnak áldást az elnökök beiktatására, itt tartottak állami gyászmisét pl. Ronald Reagan és Gerald Ford temetése alkalmából.

Gary Hall, a székesegyház dékánja elmondta, az azonos neműek házassága lehetőséget kínál arra, hogy lebontsák a dogmatikus korlátokat, így létrejöhet egy nagyobb vallási közösség, mely a korábbinál befogadóbb, s ez "a sokféleségét tükrözheti Isten világában". Hozzátette: az ő olvasatában, a Biblia azt üzeni, Jézus gyülekezetében egyenlőségnek és elfogadásnak kell uralkodnia.


Azonos neműek házassága már kilenc államban legális az USA-ban. Az első szertartást decemberben celebrálták a West Point Katonai Akadémia kápolnájában. Az még legalább hat hónapba telik, mire az első meleg házaspárra rizst szórhatnak vendégeik a washingtoni katedrális lépcsőjén, s az egyház azt is bekalkulálta, hogy sok kritikát kapnak majd emiatt bizonyos gyülekezetektől. Álláspontjuk azonban szilárd: a legfontosabb, hogy a házaspárok hívő keresztény életet éljenek, s nem lényeges, mi zajlik a hlószobájukban.