Az örök szerelem titka a spúrság. Főleg gazdasági válság idején.

Az a kapcsolat lesz tartós, amelyben mindkét fél inkább a takarékosságra, mértékletességre szavaz, állítja egy tudományos felmérés. Ha két „habzsi-dőzsi” ember házasságot köt, egymást túllicitálva fogják a pénzt szórni shoppingolásra, új autóra, allinclusive nyaralásra. Az ilyen kapcsolatnál a legmagasabb a válás kockázata: 45 százalék, írja Jason Carroll, az amerikai Brigham Young Egyetem családpszichológia professzora.

Ezeket a materialista embereket jobban megviseli a gazdasági válság, ráadásul mélyen belül az aggodalom alaptermészetük és bizonytalanok, így aztán a legkisebb konfliktus parazsa óriási tüzet okoz náluk. A probléma forrása, hogy az anyagi javak megszerzésére fókuszálnak, nem pedig a partnerükre és a kapcsolatukra.

Hozzájuk képest 10-15 százalékkal jobb eredményt értek el azok a párok, akik a belső értékeket fontosabbnak tartják a tárgyaknál, élvezeteknél. Számukra mindennél előbbre való, hogy jól működő családot alakítsanak ki, és a gyarapodásukból a helyi közösségnek is visszatérítsenek valamilyen módon. Ezek a párok még a gazdasági válságban is jobban kitartanak egymás mellett. Akik pedig egyformán spórolósak, kifejezetten jó eséllyel maradnak együtt.

A szakértő szerint a párok a következő öt pénzügyi tanácsot megfogadva tartósíthatják kapcsolatukat:

  1. Tisztázzák, melyik csoportba tartoznak, mik a költekezési szokásaik, és ennek megfelelően próbálják harmonizálni a pénzzel kapcsolatos rövid és hosszú távú terveiket.
  2. Legyen közös a bankszámlájuk. A külön számla titkolózáshoz, rejtett költekezéshez vezet. A kiadásokat beszéljék meg jó előre, de akár nyithatnak egy önálló számlát a szórakozási költségek fedezésére, amelyen együtt állítják be a felvehető limitösszeget.
  3. Tartsanak rendszeresen (hetente, havonta) költségvetési megbeszélést, amikor őszintén végigtárgyalják, hogy állnak anyagilag. Amennyiben ez a pár rutinjává válik, megelőzik a válsághelyzetek kialakulását, amelyeket már csak komoly konfliktusok árán lehet kezelni.
  4. Alkalmazzák a régi jó borítékmódszert a havi fizetés beosztásakor. Például karácsonyra készülve már most kezdjék el kitömni az „Ajándék” borítékot, és decemberben már semmi esetre se költsenek többet, mint amennyi a borítékban van.
  5. Állapodjanak meg, mit várnak el a másiktól, és milyen büntetés róható ki, ha ezt ő nem teljesíti. A szakértők szerint ugyanis a békés együttélés alapfeltétele, hogy a célokat közösen tűzzék ki.